Työmaan arki asukkaiden kanssa

Työnjohtaja Miko Kumpulainen on ollut Renevolainen vuodesta 2019 alkaen. Kesäloma on alkamassa pian ja sitä voikin lähteä viettämään levollisin mielin, sillä oma työmaa on aikataulussa ja valmistuu elokuussa.

Keravan Palokorvenkadulla sijaitsevan kiinteistön viihtyvyysremontti käynnistyi tammikuussa 2022. Vuonna 1993 valmistuneessa kerrostalossa on asuntoja 51. Asunnoissa uusitaan keittiöt, märkätilat ja lattiat sekä ikkunat. Asukkaat saavat koteihinsa myös uudet kodinkoneet. Parvekkeille asennetaan lasitukset. Talon vesikaton uusimistyöt on saatu päätökseen ja julkisivujen pesu- sekä maalaustyöt ovat käynnissä. Viimeiseksi uusitaan piha-aluetta, jossa leikkipaikan välineistö ja istutukset uusitaan sekä pintoja parannellaan.

Kyseessä on siis työmaa, jossa päivittäin limitetään useita työvaiheita niin asunnoissa, kuin niiden ulkopuolellakin. Työmaata, jossa asukkaat asuvat asunnoissaan koko remontin ajan, Miko johtaa vankalla kokemuksella ja ammattitaidolla sekä kohtaa asukkaat asiakaspalveluasenteella.

Asukkaiden läsnäolo luo kohtaamisia

”Tämä on asiakaspalvelua”, toteaa Miko. ”Me työskentelemme ihmisten kodeissa ja se luo paljon kohtaamisia asukkaiden kanssa sekä lukuisia keskusteluja”. Onkin selvää, että Miko vaihtaa luontevasti kuulumiset A-portaan asukkaan kanssa samalla, kuin tervehtii C portaasta ulos tulevaa asukasta. ”Suurten tunteiden” keskusteluja ei ole jouduttu käymään asukkaiden kanssa. Työmaalla työskentelevä miehistö on tullut tutuksi asukkaille ja se luo turvallisuutta. Keskusteluyhteys on pidetty koko ajan auki ja niinpä asukkaat ovatkin tuttu näky työmaatoimistossa, jonne hakeudutaan Mikon juttusille.

Aikataulu pitää

Keravan työmaa on ollut koko ajan aikataulussa. Yhden asunnon remontti kestää 15 työpäivää. Muutamat asunnot ovat valmistuneet päivän tai kaksi tätä nopeammin. Lyhyessä ajassa siis koko asunto uudistetaan melkein uutta vastaavaksi. ”Oikein hyvin on pidetty aikataulu ja se johtuu siitä, että työmaalla jokainen tietää oman mestansa ja töissä on kokenutta miehistöä sekä riittävästi resursseja”, toteaa Miko. On toki erilaista aikataulullisesti johtaa työmaata, jossa asukkaita asuu remontin aikana asunnoissa, kuin tyhjien asuntojen työmaata mutta Miko nostaa tärkeät huomiot esille, kun puhutaan tämän tyyppisestä kohteesta. ”Rehellisyydestä se alkaa eli puhutaan avoimesti asukkaille ja tiedotetaan sekä viestitään riittävästi. Tärkeää on myös se, että kunnioitetaan toisiamme niin työmaan väen kesken kuin myös asukkaita, tämä vaikuttaa kaikkien fiilikseen ja luo avoimuutta, joka johtaa selkeyteen”.

Turvallisuus

Porrashuoneessa on täysi työn tohina päällä. Uusia keittiökalusteita viedään asuntoihin ja purkuvaiheessa irrotetut kaapinovet odottavat ala-aulassa siirtoa ulos. Tässä porrastilassa valmistellaan myös pian alkavia seinien ja lattioiden korjauksia. ”Koko ajan on huolehdittava siitä, että kulkutiet pysyvät auki, sillä asukkaat liikkuvat porrashuoneessa jatkuvasti”, huomauttaa Miko ja jatkaa: ”Puhtaus sekä siisteys ovat ykkösasioita, joista pidetään kiinni koko työmaan ajan ja jos puutteita on, niihin reagoidaan.”

Jostain huoneistosta kuuluu poran ääni mutta huoneistojen ovien ollessa kiinni, on vaikeaa sanoa, mikä työvaihe on menossa missäkin asunnossa. ”Asunnoissa saattaa olla asukkaiden tavaroita ja huonekaluja, joten on tärkeää, että ovet ovat lukittuja, varsinkin kun niissä ei työskennellä, kertoo Miko.

Työmaalla tehdään viikoittain turvallisuusmittaus, jossa huomioidaan muun muassa puhtaus sekä suojavarusteiden käyttö. Mittaustulokset raportoidaan tilaajalle ja puutteet käsitellään yhdessä.

Puutteet ja asukaspalautteet

Kun asunnon remontti on saatu päätökseen, se luovutetaan takaisin asukkaalle. ”Pyrimme tekemään erittäin laadukasta työnjälkeä, mutta asuntoihin voi jäädä myös puutteita tai vikoja” muistuttaa Miko. Asukkailla on mahdollisuus kirjata huomatut viat ja puutteet palautelistaan ja korjaukset suoritetaan viikon kuluessa. ”Kun lupaamme mennä korjaamaan niin sen myös teemme eli luvatusta tulee pitää kiinni. Ei tule jättää asioita roikkumaan, koska niinhän se on, että jos asiat lähtevät sakkaamaan heti alussa, ne sakkaavat työmaan loppuun saakka ja se ei ole kenenkään tahtotila” kertoo Miko.

Vaikka oman asunnon remontti olisikin jo takanapäin, saattaa asuntoon silti kantautua melua toisista asunnoista, porraskäytävästä tai pihalta. On tärkeää, että asukkaita tiedotetaan riittävästi työmaan tapahtumista koko kiinteistön osalta. Käytössä onkin viikkotiedote asukkaille, jossa kerrotaan kuluneen viikon tapahtumat ja esitetään seuraavan viikon työt. Erityismaininnalla huomioidaan ne työvaiheet, joista aiheutuu asukkaille häiriötä, esimerkiksi meluhaitta tai vesikatko. Kun asukkaille viedään tietoa, ei heidän tarvitse lähteä etsimään sitä.

Kesälomalle hyvillä mielin

Miko suuntaa pian kesälomalle ja jättää työmaan sijaistavan työnjohtajan hoidettavaksi hyvillä mielin.
Työporukka tietää mitä tehdä eli huolta töiden sujuvuudesta ei tarvitse lomalle ottaa seuraksi, mieluummin
lomaseuraksi lähtee oma perhe.