Kiinteistön peruskorjaus nykyaikaiseksi 1950-luvun rakennushenkeä kunnioittaen

Helsingin Roihuvuoressa alkoi viime vuoden lopulla lähes kaksi vuotta kestävän työmaan perustamisvaihe ja tammikuussa käynnistettiin peruskorjausurakan työt. Kiinteistö peruskorjataan viihtyisäksi ja nykyaikaiseksi, samalla 1950-luvun rakennushenkeä kunnioittaen.

1956-luvulla valmistunut, Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kaakkoisalueen vanhimpiin kohteisiin lukeutuva kiinteistö sijaitsee Helsingin Roihuvuoressa aivan Tammisalon läheisyydessä Tuhkimontie 10 osoitteessa.

Kiinteistön kaikki 121 asuntoa, yleiset tilat ja piha-alue tullaan modernisoimaan nykyajan standardien, määräysten ja asumisviihtyvyyden tasolle. Kiinteistössä sijaitsevat autotallit (14 kpl) ja päiväkotina toiminut tila tullaan myös uudistamaan. Monipuolisen kokonaisuuden lisäksi urakassa on mielenkiintoisia yksityiskohtia.

”Kiinteistöön tulee jäämään kohteen 1950-luvun rakennusajan henki ja tyyli. Kiinteistössä kunnostetaan myös vanhoja rakenteita, muun muassa porrashuoneiden ikkunat sekä sisäänkäyntiovet ja parvekekaiteet. Porrashuoneisiin on tehty väritutkimus ja porraskäytävien värimaailma tulee olemaan alkuperäisen rakennusvuoden henkinen/tyylinen”, kertoo vastaava työnjohtaja Teemu Tervo.

Kun vanhaa korjataan ja kunnostetaan, on selvää, että haasteitakin löytyy. Vanhoista, yli 60 vuoden takaisista suunnitelmista löytyy puutteita suunnittelun ja silloisen toteutuksen yhteistyöstä, joka haastaa esimerkiksi talotekniikan uusimista. Tervon mukaan yllätyksiä tiesi odottaa, kun peruskorjaus kohdistuu iäkkäämpään kiinteistöön. ”Kun urakka-aika on 23 kuukautta ja on valtavasti tekemistä, on huolehdittava erityisen tarkasti aikataulussa pysymisestä, ei voida tuudittautua ajatukseen, että meillähän on melkein kaksi vuotta aikaa”, muistuttaa Tervo.

Haasteet otetaan työmaalla vastaan ammattitaidoilla sekä kokemuksella. Tervo mainitseekin työmaan vahvuudeksi sen, että toimihenkilöiden kanssa on jaettu vastuualueet toimiviksi, yhteistyö on sujuvaa koko henkilöstön kesken ja tiedonkulku toimii hyvin sisäisesti sekä tilaajan että suunnittelijoiden kanssa.

Hyvällä ennakkosuunnittelulla on työmaan logistiikka saatu toimivaksi ja kiinteistön tiloja hyödynnetään urakan aikana. Muun muassa varastointitilaa ja työmaan toimistotilat on sijoitettu kiinteistöön. Kiinteistöt ovat aika matalia mutta leveitä, joten vaakasiirtymiä tarvitaan paljon. Siirtymissä ja logistiikassa hyödynnetään kiinteistön isohkoa tonttia tehokkaasti.

Kohteen työt ovat käynnistyneet tammikuussa 2022 ja asukkaat pääsevät muutamaan nykyaikaisiin asuntoihin joulukuussa 2023.